Zetrzyj szczyptę do kawy, a zmieni się nie tylko smak. Ta przyprawa napędza trawienie

Dodano:
Kawa z gałką muszkatołową Źródło: Shutterstock / Shulevskyy Volodymyr
Ta przyprawa jest tak intensywna, że wystarczy niewielka szczypta, aby poczuć zmianę. Kawa nabiera głębokiego aromatu, a bonusem są właściwości takiego napoju.

Napój, o którym mowa, to kawa z gałką muszkatołową. W tej wersji jest niezwykle aromatyczna, szlachetna w smaku, a do tego nabiera zupełnie nowego wymiaru, jeśli chodzi o jej działanie na organizm. Wystarczy mała szczypta – przygotowanie takiej kawy zajmie dosłownie chwilę.

Co to jest gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw świata, znana nie tylko ze swojego charakterystycznego, korzenno-słodkiego smaku, ale także z licznych właściwości prozdrowotnych. Otrzymuje się ją z nasion drzewa muszkatołowego, które po wysuszeniu ściera się na drobny proszek.

Jak działa gałka muszkatołowa? Już w starożytności ceniono ją jako przyprawę pobudzającą trawienie i poprawiającą samopoczucie. Zawarte w niej olejki eteryczne działają rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu gałka muszkatołowa bywa stosowana w naturalnych metodach łagodzenia przeziębień czy problemów żołądkowych. W niewielkich ilościach może wspierać układ trawienny, poprawiać apetyt i redukować wzdęcia. Uważa się również, że jej zapach działa relaksująco, pomaga się wyciszyć i ułatwia zasypianie.

Należy jednak pamiętać, że gałka muszkatołowa jest bardzo intensywna i w dużych dawkach może być szkodliwa, dlatego zawsze warto używać jej z umiarem – jako subtelnego akcentu smakowego, który jednocześnie dodaje potrawom głębi i korzystnie wpływa na organizm.

Jak zrobić kawę z gałką muszkatołową?

Nie ma nic prostszego: zaparz swoją ulubioną kawę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i wymieszaj. Taką kawę można dodatkowo dosłodzić lub dodać do niej mleko. Gałka muszkatołowa dobrze się komponuje także cynamonem.

Do przygotowania napoju najlepiej wykorzystać całą gałkę muszkatołową – wystarczy zetrzeć odrobinę bezpośrednio do filiżanki z kawą. Taka będzie najbardziej aromatyczna.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...